Ebay & Wish – tør jeg?

Disclaimer: Dette indlæg er et sammendrag af forfatterens personlige indtryk og holdninger.
Afecta.dk og forfatteren kan ikke holdes juridisk ansvarlig for eventuelle misforståelser eller ændringer i lovgivningen.

Det korte svar er: Ja – så længe du køber for max 80 kr.

Vores love ang. import for private er nemlig sådan indrettet, at når du importerer fra et land udenfor EU, skal du betale moms, når varens værdi er over 80 kr., og dertil told, hvis varens værdi er over 1150 kr. (kilde: SKAT).

Det er ikke sikkert, din vare bliver “taget”, og du kan dermed være heldig at gå fri, men foruden told/moms, tillægges et gebyr på 160kr. hvis fragtselskabet tager den, så samlet set kan det ende med at blive dyrt.

Husk, at du sagtens kan købe fra samme forhandler et par dage efter – hver pakke vurderes separat.

Sikkerhed

Ebay fungerer lidt som et kræmmermarked. Man kan sælge nyt og brugt på siden, men der er klart flest nye ting – ligesom der klart er flere forhandlere end private. På Wish er der kun forhandlere/nye ting, men er ofte en smule dyrere.

Sikkerheden er god, når du handler via disse hjemmesider.
Du betaler med PayPal, og køberen får ikke adgang til at kunne trække et selvbestemt beløb fra din konto. Dine betalingsoplysninger gives altså til PayPal, og Ebay/Wish er formidler.

Ebay (og Wish?) ønsker at skabe et sikkert marked, og yder derfor en række forbrugergarantier, som ellers ikke gælder over grænsen. Hvis du ikke modtager din vare, hvis den er beskadiget eller ikke som lovet, er det nemt at klage. Man skriver først til sælgeren. I de fleste tilfælde vil sælgeren give dig pengene tilbage – de ønsker nemlig topanmeldelser både overfor andre kunder, men også fordi klager kan være årsag til udelukning fra Ebay. Hvis sælger ikke vil give berettigede penge retur, tager Ebay over, og de styrer med hård hånd.

Fordele og ulemper

Der er én gigantisk fordel: prisen!
Mange steder kan du i Danmark få 5 par sikkerhedsøjne til 10 kr (+fragt). På Ebay kan du finde 50 par i assorterede størrelser for 13 kr – inklusive fragt!
En anden lille fordel er, at det er nemt at sammenligne priser fra forskellige forhandlere.

Den klart største ulempe er ventetiden. Langt de fleste billige småting er fra Hong Kong, hvor eksportsystemet er trægt. De lover typisk levering indenfor 8-10 uger. Langt de fleste gange ankommer pakken efter ca. 6 uger. Er du heldig, ankommer den efter ca. 3 uger.

En anden ulempe er, at du ikke støtter din lokale garnforretning. Man siger: “Hvis du gerne vil have en garnforretning i byen i morgen, skal du handle i den i dag”. Overvej, om du alligevel vil bruge lidt ekstra, så du støtter de danske forhandlere.

Kvalitet

Færdes du i højere prisklasser, kan du selvfølgelig nemt finde ting af bedre kvalitet. Det er dog min klare oplevelse, at mange af de billigste ting i Danmark er identiske med (de endnu billigere) ting fra Asien – især ting i plastik. Knapper, sikkerhedsøjne, raslebokse mm. er klart fordelagtigt at købe via Ebay.

Garn fra Asien er bestemt fint og brugbart, men jeg oplever meget stor forskel i de forskellige batches – altså “portioner” fra produktionen. Jeg købte en type garn, begyndte at hækle og opdagede, at jeg ikke havde nok. Jeg bestilte mere, velvidende, at farvekoden ville være en anden. Jeg havde dog ikke forventet, at garnet langt fra passede i hæklefastheden.

Overvej, hvem der er modtager, og hvad formålet med det færdige produkt er. Husk, at meget bæres direkte på huden, og at småbørn putter ting i munden. Asien har meget sørgelige regler (eller mangel på samme) for indhold af hormon-forstyrrende eller allergifremkaldende stoffer i deres materialer. Hækler du til børn, vil jeg derfor stærkt anbefale at benytte danske forhandlere, når det gælder garn og bideringe m.m.

Mine vigtigste tips:

1) Køb for max. 80 kr af gangen.

2) Tjek fragtprisen enormt mange ting sendes gratis, og man kan derfor blive overrasket, hvis man klikker for hurtigt og ikke har opdaget en dyr fragt.

3) Tjek kvantitet vs pris – Et klassisk priseksempel er 5 knapper for 6 kr. Søger man på knappens navn kan man finde en anden annonce med præcis samme knap, blot 100 stk for 10 kr. Ofte kan du få meget ekstra for lidt ekstra.

4) Sortér – i toppen kan du sortere søgeresultater. Ofte kan det være en fordel at sortere de mange auktioner fra ved at klikke “buy it now”, og at sortere efter pris inklusive fragt under “sort”

Søgeord, hvis du vil finde …

Bøjle til punge og tasker: Purse frame clasp
Tilføj “arch”, hvis den ska være rund, og “key chain”, hvis der skal være nøglering i.

Garn: Yarn
Læs evt. teksten under “kvalitet” længere oppe. Vær obs på vægten af nøglerne. Søg evt. på “50g” eller mere, hvis du sorterer efter pris.

Hæklenål: Crochet Needle
Kvaliteten varierer, oftest til den ringe side – hækler du meget, vil jeg stærkt anbefale dig at købe dit værktøj i en god kvalitet. Køber du hæklenåle fra Ebay, vil tilråder jeg at købe et bestemt mærke, du kender/har fået anbefalet (fx. Clover).

Knapper: Buttons
Tilføj 2 holes eller 4 holes, shank (øsken). Bemærk, at du på Ebay kan sortere efter materiale.

Krydsnøgleapparat/garnvinde: Yarn winder

Maskemarkør: Stitch marker

Musikdåse: Pull string music box

Pels kvast: Fur pom pom
Tilføj “genuine”, hvis den skal være ægte pels.

Piverter: Squeekers DIY

Rasleboks: Rattle box
Tilføj evt. “jingle bells” for dem med bjælder i.

Sikkerhedsøjne/-næse: Safety eyes / Safety noses
Vær obs på, om der medfølger bagside (“washers”). De skriver i annoncen, hvis dette ikke medfølger. Hvis bagsiden ses på billedet, og der ikke står andet i annoncen, medfølger de.

Silikonering til suttesnore: Silicone pacifier o-ring

Stoppenål: Tapestry needle

Sutteclips/seleklips: pacifier clip DIY

Rækketæller: Tally counter clicker

Taskerem: Purse strap