Sådan blokker du dit hækletøj

At blokke hækle- og strikketøj handler kort sagt om at strække ting i våd tilstand – og at holde strækket, til genstanden er tør.

Formålet er at opnå en glattere og pænere overflade, samt at fremhæve blonder og lignende. Du kan med blokning også påvirke formen af dit projekt.

Bamser og lignende kan ikke blokkes, men de fleste flade projekter (sjaler, tøj, babytæpper og mellemlægsservietter) får et ekstra fint finish. Især projekter med mønstre har stor gavn af at blive blokket, da mønstret så træder meget mere frem.

Se bare her: En mellemlægsserviet før/efter blokning. 

Det er nemt at blokke, men det kan også være tidskrævende – alt efter hvor grundigt, du vil gå til værks. Her er de tre simple trin:

1) Gennemvæd projektet i koldt eller håndvarmt vand.

2) Tryk vand ud af projektet. Vrid ikke – du risikerer at forvride garnets fibrer. Små ting kan knuges i næven eller trykkes mellem håndfladerne. Større ting knuges med næverne og lægges ind i et håndklæde, hvorefter du kan træde på håndklædet for at klemme mere vand fra. Projektets fugtighed skal være som en klud, du bruger til at tørre bordet af med.

3) Blok projektet – altså: Spænd det ud. Brug T-nåle til at spænde projektet ud på en skummåtte – sæt flere måtter sammen til større projekter. Læg projektet på skummåtterne, og sæt T-nåle hele vejen rundt langs projektets kant.

På tre- og firkantede emner kan det være en fordel at starte med hjørnerne. På runde emner kan det være en fordel at starte indefra, og altså først sætte nålene i fx. runde 10, siden runde 20 (dem fra runde 10 kan derefter pilles ud).

Projektet skal være ret fast udspændt, men selvfølgelig ikke så stramt, at trådene risikerer at knække.

Hvis du sætter nåle i eventuelle små deltaljer yderst, bliver også disse deltaljer mere tydelige i sidste ende. Den form, du spænder projektet ud i, vil kunne ses til sidst. Dvs. spænder du et ellers kvadratisk projekt ud i rhombe-form, er det en let rhombeformet genstand, du ender med.

Voilá! Færdig 😉
Når projektet er HELT tørt, pilles nålene ud, og dit projekt er klar til brug 🙂

Mit bedste tip til blokning er, at bruge de rigtige remedier!
Jeg startede med at blokke med knappenåle på sofa/seng – det kan sagtens fungere til nød, og det er absolut bedre end ingenting. Men knappenåle er tynde, og bøjer let, når man forsøger at spænde noget fast ud. Seng/sofa suger fugten, og projektet er derfor meget længere om at tørre (jeg har sågar oplevet, at noget nåede at blive surt – æv!).
Jeg forsøgte spare penge ved at købe skummåtter i form af campingmåtter fra Harald Nyborg. Dem blev jeg virkelig skuffet over. Dels var måtternes fordybninger synlige på det færdige projekt. Dels var måtterne alt for tynde! Måtterne bøjede sig, og nålene kunne ikke komme langt nok ned i måtten til at stå fast.

Blokker du derfor mere end en sjælden gang imellem, vil jeg stærkt anbefale, at du køber de rigtige remedier. Du har trods alt brugt timer på at hækle/strikke, så mon ikke, det er det værd 🙂

Skummåtter og T-nåle kan købes hos mange garnforhandlere, bl.a. Rito.

Opskriften til mellemlægsservietten kan du finde HER.