Alle mine favoritter

Der er SÅ mange lækre materialer derude – så hvad skal man vælge?
Her er alle mine personlige favoritter!

Garn til tøj

Hvis du kender til mine tøj-opskrifter, kender du allerede svaret på dette 😉
Drops Baby Merino er mit foretrukne valg til det meste tøj.

Uld har klare fordele når man hækler tøj, bl.a. fordi det tillader huden at ånde, og hjælper på temperaturregulering, både når det er koldt og når det er varmt. Når jeg har set mig lun (pun not intended) på Drops Baby Merino, er det fordi det er blødt og lækkert, og ikke kradser overhovedet. Samtidig har det en god tykkelse – jeg når ikke at køre sur i projekter på en lille nål, men får modsat heller ikke stive projekter og et voldsomt forbrug, som man ind imellem kan opleve med tykt garn.

Dertil er det ofte på tilbud til en overkommelig pris,
og prikken over i’et: Det tåler en tur i vaskemaskinen!

At holde sig til én type garn (så vidt muligt) giver også flere anledninger til at få brugt resterne, så der ikke ligger rester fra mange forskellige slags garn.

8/4 bomuldsgarn

Helt ærligt … Hvis man ser bort fra de helt dyre luksusgarner (som virkelig kan være bløde), genbrugsgarn (som ofte er stift og skiller) og merceriseret garn (som er en kategori for sig selv), så synes jeg faktisk ikke, der er den vilde forskel i kvaliteten på standard 8/4 bomuld fra de forskellige producenter.

Selvom kvaliteten er nogenlunde ens på markedet, så kan der dog godt være ret stor forskel i tykkelsen, selv på garn med samme løbelængde. Derfor har jeg bestemt mig for at holde mig til ét mærke.

Jeg har valgt Olines Cotton 8/4. Det skyldes to simple, men vigtige faktorer: Der er et kæmpe farveudvalg, og så har det en fast, lav pris på kun 6,95kr.

Jeg har valgt Olines Cotton 8/4. Det skyldes to simple, men vigtige faktorer: Der er et kæmpe farveudvalg, og så har det en fast, lav pris på kun 8,95kr.

At det tilmed er Oeko tex 100 certificeret (og dermed uden rester af sundhedsskadelige stoffer) og er produceret i EU er en bonus.

Stofgarn

Jeg har prøvet flere forskellige typer klassisk stofgarn, men jeg har endnu ikke været tilfreds. Der er en udfordring i, at der er en enorm forskel på tykkelsen af stoffet i strimler fra nøgle til nøgle, men hvad værre er; jeg oplever, at tykkelsen kan skifte voldsomt undervejs i samme nøgle, hvilket giver et rigtig grimt resultat.
Slut med det!
I stedet har jeg kastet min kærlighed på Mayflower Ribbon Stofgarn, som er tyndt garn vævet i en tube. Det giver samme tykkelse og fasthed som stof (og fornemmelsen af stof, ikke garn), men er helt ensartet hele vejen igennem, hvilket kan lede til en helt ensartet og smuk overflade på det hæklede projekt.

Hæklenåle

Hvis du hækler mere end bare en sjælden gang imellem, vil jeg stærkt anbefale dig at spendere lidt på noget ordentligt værktøj. Jeg startede som de fleste andre med nogle billige nåle og var egentlig tilfreds, men en helt ny verden åbnede sig for mig, da jeg oplevede Clover Soft Touch. Nu gider jeg simpelthen ikke hækle, hvis jeg ikke har mine egne, gode hæklenåle ved hånden. Clover Soft Touch har en overfladebandling, der tillader garnet at glide let frem og tilbage. Et let fladt greb gør det nemt at styre hæklenålen (selv når man kigger op på en tv-skærm 😉 ), og så er selve nålen en anelse kortere end mange andre, så dine hænder er tættere på selve hækletøjet, og det bliver nemmere at få et jævnt, pænt resultat.

Clover har også lavet et hæklenålsæt, der kaldes Swing. Efter Soft Touch er de en af de hyppigst nævnte nåle, når der snakkes i hæklegrupperne. De skulle være gode for folk med leddegigt, og jeg nævner dem derfor her, men jeg kan ikke selv forenes med den lange nål, der sidder i grebet.

Soft Touch fås op til str. 6.0, men har jeg brug for en større nål, er Prym Ergonomics klart en vinder for mig. De ligger godt godt i hånden, så jeg ikke får så hurtigt ondt, når jeg hækler kurve.

Stoppenåle

Kan man have en favorit-stoppenål? Ja! Det kan man faktisk godt!
I udlandet stødte jeg tilfældigvis på de af Clovers stoppenåle, der har en krum spids. De er ganske enkelt geniale til at montere legemsdele på diverse dyr med. Den krumme spids gør nemlig, at det er super nemt at stikke nålen ned i én maske, og få den op af masken efter – selvom overfladen er konveks og hårdt fyldt.

Jeg er blevet så glad for disse nåle, at jeg rent faktisk skrev til min sædvanlige garn-pusher, for at foreslå dem at føre nålene, så jeg kunne foreslå dem til jer – velbekomme, siger jeg bare 😉

Fyld

Der er to kategorier af fiberfyld: Decideret bamsefyld/fyldevat, som man køber i fx. garnforretninger, og almindeligt pudefyld.

Begge har sine fordele: Bamsefyld er lidt grovere fibre, og dette er en stor fordel, hvis man kæmper med fyld, der stikker frem ved aflukning eller brodering på hækletøjet. Det bliver meget nemmere at lukke af uden fnuller, der stikker ud alle vegne, og så ligger der i øvrigt heller ikke så meget på bordet bagefter.

Jeg bruger dog almindeligt pudefyld, fordi det med de finere fibre har en anden fordel: Det er nemmere af fordele fyldet ordentligt, så projektet ikke buler uhensigtsmæssigt. Derudover er pudefyld billigere; 400g fiberfyld i “Breitinden” fra JYSK koster 25 kr., og “Sköldblad” fra IKEA koster 19 kr. for 450g.

Indlægget et er et udtryk for mine personlige holdninger og oplevelser. Indlægget er skrevet efter egen idé, og jeg har i denne forbindelse ikke modtaget gratis varer, gavekort, kontanter eller lignende. Siden indeholder dog affiliate links.

M.v.h. Marie, Afecta.dk